Donosimo članak sa Zagreb.info…

Karate klub Hrvatski Dragovoljac ove godine slavi 20 godina od osnutka, a u klubu ističu da njihovu priču karakterizira profesionalan i kvalitetan pristup treninzima, ali i tradicionalno prijateljski i obiteljski odnos svih članova u klubu, netipičan za današnje poimanje vrhunskog sporta…

Ponosimo se činjenicom da smo obiteljski klub, svi smo u odličnim odnosima i brinemo se za svoje članove i na taj način kroz sport želimo poboljšati i kvalitetu života u zajednici“, predstavio nam je u uvodu glavnu odliku načina djelovanja jednog od najuspješnijih karate klubova u Hrvatskoj, tehnički tajnik kluba, Martin Primorac.

Nedugo zatim, u tu tvrdnju smo se i sami uvjerili. Naime, povodom oklade dvojice članova Hrvatskog Dragovoljca ispred dvorane kluba organizirala se mala fešta uz ukusnu janjetinu i druženje. Naime, uvjet oklade je bio da jedan stariji član kluba u tri mjeseca smršavi 10 kilograma, što mu je očito uspjelo.

To je samo jedan od primjera kakva pozitivna atmosfera vlada u ovoj sjajnoj sportskoj priči u kojoj sudjeluje oko 250 članova, od djece, roditelja, rekreativaca do natjecatelja.

Karate klub Hrvatski Dragovoljac osnovan je 1995. godine, na inicijativu glavnog trenera Ante Čuture. Od samog osnutka okupio najbolje natjecatelje Zagreba i zagrebačke regije te je u svima uzrasnim kategorijama osvajao veliki broj medalja na državnim prvenstvima, jakim međunarodnim turnirima, a sa svojim reprezentativcima doprinosio i uspjesima nacionalnih selekcija od međunarodnih turnira do svjetskih i europskih prvenstava.

“Reaktiviramo i stare članove, legendarni borac Vjekoslav Šafranić i profesor Kineziološkog fakulteta Branimir Kuleš naši su počasni članovi što nam je iznimna čast. Imamo raznolik spektar ljudi u klubu. Recimo, najstarija članica ima 83 godine, a najmlađi tri“, kazao je Primorac i istakao kako u klubu postoji i obiteljski paket treninga.

Kod nas treniraju i djeca i njihovi roditelji, ali i mi se prema djeci u klubu odnosimo kao njihovi roditelji. Vrlo smo rigorozni po pitanju ocijena i ponašanja naših članova u školi, surađujemo sa učiteljima i profesorima i na taj način naglašavamo važnost obrazovanja. Mnogo naših članova su akademski obrazovani na što smo također izrazito ponosni”, istakao je.

Svojim djelovanjem Dragovoljci izravno sudjeluju i u radu gradske četvrti Trešnjevka. “Pokušavamo svojim sportskim primjerom pozitivno utjecati na mlade. Primjerice, djeca slabijeg imovinskog stanja mogu kod nas trenirati besplatno“, naveo je hvalevrijedan potez kluba Primorac.

Uvjeti za trening sportaša u Hrvatskom Dragovoljcu svakako su na zavidnoj su razini. Od 2009. novi dom kluba je izvrsno opremljeni Karate centar u sklopu Doma Sportova, dvorana sa tatamijem, vrećama, teretanom, saunom, svlačionicama i svim ostalim potrebnim za razvoj vrhunskog sportaša, uvjeti kojih se ne bi posramili ni mnogo veći sportski kolektivi.

Dvoranu krase plakati sa raznih europskih i svjetskih karate manifestacija na kojim su sudjelovali njihovi borci, a najzanimljivi su murali, naravno borilačke tematike, inače znak pažnje slikara koji su nekad vježbali u klubu. “Svoje skulpture u dvorani je izlagao i Lupino, a kod nas je trenirala i Dvina Meler, nekadašnja manekenka i karatistica, danas spisateljica i novinarka”, nadovezao se na zanimljivosti vezane za klub Primorac.

Karate klub Hrvatski Dragovoljac uglavnom se orijentirao na borbe, manje na kate, a u klubu organiziraju i interna klupska natjecanja gdje se njihovi borci čeliče i pokazuju tko je zapravo spreman za daljnja natjecanja. “Pravilo kluba je kvaliteta ispred kvantitete, ne šaljemo svakog na turnir. Unatoč toj činjenici na posljednjem Prvenstvu Zagreba bili smo najuspješniji klub sa najviše prijava i medalja” istakao je Primorac.

Dragovoljci aktivno sudjeluju i u radu zagrebačkog i hrvatskog karate saveza, organizatori su mnogih priredbi, a trenutno se u zagrebačkom karate savezu polako pripremaju za četvrti “Zagreb karate kup”. Sportska priredba traje dva dana, 11. i 12. rujna, prvi dan na rasporedu je sudar gradova (ove godine će biti šest timova/gradova), a drugi dan je otvoreni turnir na kojem se očekuje čak 1000 natjecatelja iz 15 zemalja. Valja napomenuti da je svake godine izazivala veliko zanimanje gledatelja, a Kutija šibica će se zasigurno napuniti i ove godine.

Iz Dragovoljca također ističu dobar odnos sa svim ostalim zagrebačkim klubovima. “Možda ću vas razočarati, ali kod nas nema “prljavog veša”. Svi smo prijatelji i veselimo se uspjesima drugih klubova, jer na koncu to je i uspjeh Zagreba i karatea čiji smo mi dio“, kazao nam je Primorac i dodao kako su svjesni podređene uloge karatea u medijima uspoređujući s popularnijim sportovima. “Svi bi mi htjeli više i bolje, ali treba gledati realno. Kroz par godina napravili smo velik posao i uistinu karate u Zagrebu napreduje”, kazao je.

Karate klub Hrvatski Dragovoljac jedna je od onih iskrenih, uvjetno rečeno, “malih” sportskih priča bez interesa, ogledni primjer kojim smjerom zagrebački sport treba ići. Suština sporta nije “biznis” nego neke druge vrijednosti na koje smo s vremenom zaboravili…